Umami er en grundsmag ligesom salt, sødt, surt og bittert. På samme måde som, at smagen af sødme er et tegn på, at en råvare indeholder sukker, eller at et surt produkt indeholder syre, indikerer umami-smagen, at en råvare indeholder protein.
Ofte kobles umami sammen med smagen af kød – og det er sandt, at kød har meget umamismag, men det gælder også andre råvarer, som vi kan bruge i det vegetariske og veganske køkken.
Svampe, tomat og tang er råvarer, som kan bidrage med umamismagen, ligesom lagrede og fermenterede produkter også kan tilføje umami til din mad.
Der er mange ting at overveje, når man sammensætter en menu. Grundsmagene skal være repræsenteret, og der skal være en yndig harmoni mellem smagene.
De fleste ved, at vi smager med flere sanser, når vi spiser, men har du tænkt over, hvad mundfølelsen betyder for din smagsoplevelse?
Udover at maden både dufter og smager godt, er det vigtigt, at hummussen er cremet og, at skorpen på brødet er sprødt. På Café Gaya synes vi også, det er vigtigt at være opmærksomme på netop teksturforskellene – det må ikke blive for ensartet. Derfor sørger vi for at have mange elementer i vores buffet, så du både får det sprøde, det bløde, det cremede og det knasende.
På Café Gaya brænder vi for at servere et velsmagende og bæredygtigt måltid, hvor smagsoplevelsen gerne må være en oplevelse for alle sanser.
Café Gaya
N. J. Fjords Gade 2
8000 Aarhus
Åbningstider:
Man-lør: 9-21
Søn: Lukket
Kontakt
munna@cafegaya.dk
+45 40 22 45 20